AĞIZ DİŞ SAĞLIĞINDA KORUYUCU UYGULAMALAR
-Sağlıklı beslenme
-Oral hijyen eğitimi (Doğru diş fırçalama)
-Florlu vernik uygulaması
Daha geniş kitleye ulaşmak ve ağız-diş sağlığına önem vermeyi küçük yaşlarda aşılamak açısından, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı protokol gereği okullarda koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmaları yapılmaktadır. Veli Onamları alınarak "diş hekimlerimiz ve yardımcı sağlık personeli" tarafından Florlu Vernik Uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
-Neden florlu vernik uygulaması?J
Flor, diş minesini güçlendirir ve dişi çürüğe karşı daha dirençli hale getirir.
Florun çürük önleyici etkisinden faydalanıp sistemik yan etkilerinden uzaklaşmak için en iyi yöntem lokal (topikal) florlu vernik uygulamasıdır.
Florlu vernik, tek kullanımlık fırça ve vernik setiyle, diş üzerine sürülerek uygulanır. Tükrükle mine yüzeyinde sertleşme gerçekleştiği için yan etkisi yoktur.
Kullanımı kolay, acısız, pratik ve hijyenik bir uygulama olduğu için çocuklara rahatlıkla uygulanabilir.
Uygulama sadece astım, reçine ve çam fıstığı alerjisi, suçiçeği gibi döküntülü hastalık geçiren çocuklara yapılamaz.
Uygulama sıklığı kişinin çürüğe yatkınlığına göre değişir. Buna diş hekimi karar verir. İki uygulama arası en sık 3 aydır.
Diş mine yapısı hidroksiapatit denilen kristal bir yapıya sahiptir. Bu yapı, üzerine uygulanan floru bünyesine alarak floroapatite dönüştürür ki floroapatit hidroksiapatite göre çok daha güçlü bir yapıdır ve çürük yapan mikroorganizmalara karşı oldukça dirençlidir.
Ayrıca diş üzerinde oluşan hassasiyetleri gidermede de florlu vernikler kullanılır. Çatlakların üzerine flor çökerek o bölgenin üzerinde adeta bir tıkayıcı görev görür, hassasiyet ortadan kalkar. Gerektiğinde yenilenir.