AŞIRI TUZ VE ŞEKER KULLANIMINI AZALTAN LOKANTACILAR VE PASTACILAR PROTOKOLÜ KAPSAMINDA İL FAALİYET PLANLAMA TOPLANTISI
T.C. Sağlık Bakanlığının 2019-2023 Stratejik Planı, 2019-2023 Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve 2015-2020 Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı çerçevesinde toplum sağlığının korunması maksadıyla özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında 28 Şubat 2019 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Söz konusu protokol ve bakanlığımız talimatları doğrultusunda TLKPTF’ye bağlı işletmelerde ve TAŞPAKON üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından yılda, aşırı tuz kullanımının % 4 ve aşırı şeker kullanımının % 5 oranında azaltılması ile ilgili faaliyetlere ilişkin usul, esas ve yükümlülüklere uygun olarak illerde gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir.
Bu kapsamda; İlimizde 04.07.2019 tarihinde saat:16:00 İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Leyla ARICI başkanlığında; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Osman BAYIK, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi çalışanları,Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası temsilcisi Sebahattin PAMUKÇU, Salihli Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Fatih AZAK, Turgutlu Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet AKKOYUN, Alaşehir Lokantacılar, Pastacılar, Unlu Mamuller, Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Yaşar ÇATALDERE’nin katılımıyla toplantı yapılmıştır.