AŞIRI TUZ VE ŞEKER KULLANIMINI AZALTAN LOKANTACILAR VE PASTACILAR PROTOKOLÜ KAPSAMINDA BİLGİLENDİRME EĞİTİM TOPLANTISI
08 Mart 2021

T.C. Sağlık Bakanlığının 2019-2023Stratejik Planı, 2019-2023 Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve 2015-2020 Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı çerçevesinde toplum sağlığının korunması maksadıyla özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında 28 Şubat 2019 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.


Söz konusu protokol ve bakanlığımız talimatları doğrultusunda TLKPTF’ye bağlı işletmelerde ve TAŞPAKON üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından yılda, aşırı tuz kullanımının % 4 ve aşırı şeker kullanımının % 5 oranında azaltılması ile ilgili faaliyetlere ilişkin usul, esas ve yükümlülüklere uygun olarak ilimizde gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

İlimizde 04.07.2019 tarihinde Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular, Salihli Lokantacılar ve Gazinocular, Turgutlu Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler ve Tatlıcılar, ile Alaşehir Lokantacılar, Pastacılar, Unlu Mamuller, Fırıncılar Esnaf Odaları temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantı sonucunda, Oda Başkanlıklarına bağlı üye işletmelere konuyla ilgili gerekli duyurular yapılarak eğitime davet edilmeleri kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda; Manisa Merkez Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı Toplantı Salonunda 12.09.2019 tarihinde saat:16:00’da Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet AKGÜL’ün açılış konuşmasını takiben İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde görevli Diyetisyen Burcu BAYRAKTAR’ın sunumu ve birim çalışanları dahil üye işletmelerin katılımı ile Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar Ve Pastacılar Protokolü bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.

  • 1.jpeg
  • 2.jpeg
  • 3.jpeg
  • 4.jpeg