T.C.
Sağlık Bakanlığının 2019-2023Stratejik
Planı, 2019-2023
Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve 2015-2020
Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı
çerçevesinde toplum sağlığının korunması maksadıyla
özellikle
ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta,
pastane, kebapçı, kafe, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde
insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve
şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı
beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla
Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar
Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu
(TAŞPAKON) arasında 28 Şubat 2019 tarihinde işbirliği protokolü
imzalanmıştır.
Söz
konusu protokol ve bakanlığımız talimatları doğrultusunda
TLKPTF’ye bağlı işletmelerde ve TAŞPAKON üyelerinin yer aldığı
işletmelerden gönüllü olanlar tarafından yılda, aşırı tuz
kullanımının % 4 ve aşırı şeker kullanımının % 5 oranında
azaltılması ile ilgili faaliyetlere ilişkin usul, esas ve
yükümlülüklere uygun olarak ilimizde gerekli çalışmalar
başlatılmıştır.
İlimizde
04.07.2019 tarihinde Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar
ve Yoğurtçular, Salihli Lokantacılar ve Gazinocular, Turgutlu
Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler ve Tatlıcılar, ile
Alaşehir Lokantacılar, Pastacılar, Unlu Mamuller, Fırıncılar
Esnaf Odaları temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantı
sonucunda, Oda Başkanlıklarına bağlı üye işletmelere konuyla
ilgili gerekli duyurular yapılarak eğitime davet edilmeleri
kararlaştırılmıştır.
Bu
kapsamda; Manisa Merkez Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı
Toplantı Salonunda 12.09.2019 tarihinde saat:16:00’da Manisa
Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf
Odası Başkanı Mehmet AKGÜL’ün açılış konuşmasını
takiben İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri
Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde
görevli Diyetisyen Burcu BAYRAKTAR’ın sunumu ve birim çalışanları
dahil üye işletmelerin katılımı ile Aşırı
Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar Ve Pastacılar
Protokolü bilgilendirme
toplantısı gerçekleştirilmiştir.