Aşırı Sıcakların Sağlık üzerine etkileri.
08 Ağustos 2022

👉Aşırı Sıcakların Sağlık üzerine etkileri.

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber toplumda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlar sıcaklardan daha fazla etkilenmektedir. Vücudumuz sıcak havalarda terleme ile vücut ısısını kontrol altında tutmaya çalışır. Bu terleme mekanizmasında herhangi bir sorun olan bireylerde, vücut ısısını kontrol edemedikleri için artan sıcaklıklar beyin ve diğer hayati organlarda hasarlara neden olabilir.

 

👉Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar:

 

📌 Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,

📌 Dört yaşından küçük çocuklar,

📌 Bakıma ihtiyacı olanlar,

📌 Hamileler,

📌 Açık alanda çalışanlar,

📌 Aşırı kilolular,

📌 Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar

📌 Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler,

📌 Sokak çocukları ve evsizlerdir.

 

Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

 

👉Sıcak havalardan korunmak için neler yapmalıyız?

Özellikle sıcaklardan en çok etkilenen gruplar günün en sıcak saatleri olan 10:00-16:00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalıdır. Yine bu saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir.

📌 Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

📌 Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Bebek, çocuk, engelli bireyler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.

📌 Yaz aylarında artan terleme ile beraber artan sıvı ve mineral kaybı nedeniyle günlük sıvı alımı arttırılmalı; günde en az 12-14 bardak sıvı tüketilmelidir. Sıvı alımında su içmek esas olmalıdır. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

📌 Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.



  • 1- aşırı sıcaklara___.jpg
  • 2- su için_.jpg
  • 3- dışarı çıkmayın.jpg
  • 4- araç__.jpg