Manisa Merkezefendi Devlet Hastanemizde görevli Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Burcu Çelen, sahte botoks ürünlerine karşı uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Burcu Çelen, sahte ürünlerin çok ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Kısaca botoks olarak isimlendirilen Botilinum toksini Clostridium Botilinum adlı bakteriden elde edilen bir nörotoksindir ve bu toksin yıllardır tıpta birçok alanda kullanılmaktadır. Dermatolojide ise en sık yüz kırışıklıkları gibi kozmetik uygulamalarda, diş sıkma ve aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır.
Botoks uygulaması yalnızca sağlık kuruluşlarında ve yetkili hekimler tarafından uygulanması gereken bir uygulama olup ülkemizde sağlık bakanlığı tarafından onaylanan üç tane botoks markası bulunmaktadır. Bunlar Dysport, Botoks ve Nabota isimleriyle piyasada bulunur. Bu üç botoks markası dışında kalan hiçbir botoks markasının günümüzde Türkiye’de kullanım onayı yoktur ve resmi yollarla ülkemize getirilmemektedir.
Botoks ilaçları ithal ilaçlar olduğundan dolayı döviz kuruna bağlıdır. Maliyeti yüksek ilaçlar olduğu için maalesef ülkemizde çok sayıda kaçak ya da sahte botoks bulunmaktadır ve botoks uygulamaları güvenilirliği olmayan bu ilaçlarla yapılabilmektedir. Benzer şekilde dolgu maddeleri de estetik dermatolojide sıklıkla kullandığımız yüksek maliyetli tıbbi malzemelerdendir ve botoks gibi dolgu malzemelerinde de çok sayıda kaçak ya da sahte ürünlere piyasada sıkça rastlanmaktadır.
Botoks ve dolgu gibi uygulamalar yetkili hekimler tarafından sağlık bakanlığı onaylı malzemeler ile uygulandığında güvenli uygulamalardır ancak bu ilaçların kaçak ya da sahte olanlarının hangi ortamda ne şekilde üretildiği bilinmemektedir ve insan hayatını tehdit edebilecek boyutta yan etkilere sebep olabilir. Örneğin kaçak ya da sahte botoks, dolgu uygulamaları ile bulaşıcı hastalıklar, enfeksiyonlar, felç, ciddi alerjik reaksiyonlar ve ölümcül toksikasyonlara kadar gidebilen yan etkiler yaşanabilir. Bu nedenle bu tarz estetik ve kozmetik dermatolojik uygulamalar yalnızca sağlık kuruluşlarında bu işlemleri yapmaya yetkili bir hekim tarafından ve sağlık bakanlığı onaylı malzemeler ile yapılmalıdır. Bu nedenle bu uygulamaları yaptıran kişiler uygulamayı yapan hekimin bu alanda yetkisi olup olmadığını ve kullandığı malzemenin orijinalliğini ve menşeini sorgulamalıdır.