KURBAN BAYRAMINDA ETLER NASIL KORUNMALI?
14 Haziran 2024

Dr. Ceyda Karabulut
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ceyda Karabulut yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban etlerinin saklanması ve korunmasına yönelik önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin saklanması ve tüketilmesine kadar geçen süreçte sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi çevre ve toplum sağlığı açısından önemlidir. Kurbanlık hayvan seçerken veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmeli, kesim işlemi hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılmalıdır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Hayvanların üzerinde bulunan keneler, kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

Etlerin Taşınması

Taze etler gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınmalıdır. Etlerin kokuşma ve bozulmanın önlenmesi için hava alacak şekilde taşınması ve en kısa sürede uygun yöntemlerle muhafaza edilmesi sağlanmalıdır.

Etlerin Saklanması

Etler saklanırken özellikle büyük porsiyonlar yerine birer yemeklik olacak şekilde uygun soğutucularda saklanmasına dikkat edilmelidir. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C’de 6 ay saklanabilir. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl saklanabilir. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.

Dondurulmuş Etlerin Çözdürülmesi

Etler dondurulduktan sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir husus etlerin çözdürülmesidir. Etler potansiyel riskli besinlerdir ve dolayısıyla mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşturabilirler. Çözdürürken etlerimizi sıcak su içerisinde çözdürme ya da açıkta çözdürme gibi yöntemler sağlık açısından önerilen yöntemler değildir. Etler çözdürüleceği zaman birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı sebzelik kısmında çözdürülüp kullanılmalıdır.
Haberin Linkleri
https://www.iha.com.tr/manisa-haberleri/uzmani-kurban-etlerinin-nasil-muhafaza-edilmesi-gerektigini-anlatti-91198038

https://www.manisahaberleri.com/uzmani-anlatti-kurban-etleri-nasil-muhafaza-edilmeli

https://www.turgutluyanki.com/uzmani-kurban-etlerinin-nasil-muhafaza-edilmesi-gerektigini-anlatti/77781/

https://www.manisahaberleri.com/uzmani-anlatti-kurban-etleri-nasil-muhafaza-edilmeli

https://beyazgazete.com/haber/2024/6/14/uzmani-kurban-etlerinin-nasil-muhafaza-edilmesi-gerektigini-anlatti-7093469.html

https://www.manisadagundem.com/manisa/uzmani-kurban-etlerinin-nasil-muhafaza-edilmesi-gerektigini-anlatti-h51400.html

https://manisahurhaber.com/haber/20495592/uzmani-kurban-etlerinin-nasil-muhafaza-edilmesi-gerektigini-anlatti

https://www.salihlisektorgazetesi.com/uzmani-kurban-etlerinin-nasil-muhafaza-edilmesi-gerektigini-anlatti

https://www.turgutlumanset.com/dr-ceyda-karabulut-kurban-etlerinin-saklanmasina-yonelik-bilgiler-verdi/54967/